banner2008 
Startsidan Om boken Författarna Tips till föräldrar Länkar Boka föredrag Köp boken Press
Innehållsförteckning HM Drottning Silvias förord Recensioner Läs utdrag ur boken Boken i media

 

Publicerad i Kristanstadsbladet i augusti 2008:

Han ska lära föräldrar att se internet som en aktivitet

 

Intervjun med författaren Dag Öhrlund kan egentligen sammanfattas i en mening: se internet som en aktivitet som du som förälder måste intressera dig för och tycka är lika viktig som fotboll, körsång, balett, ishockey. Internet tillhör barnens vardag, men är ett laglöst land fullt av faror som e-mobbning, hot och mordhot, spelberoende och sextrakasserier.


Dag Öhrlund är på boksläppsturné för boken "Skydda ditt barn på internet", som han skrivit tillsammans med it-specialisten Per Hellqvist.

 

Boken vänder sig till folk som inte har så mycket kunskap om internet, det vill säga majoriteten av folket och är förhandsbeställd i över 20 000 exemplar. I ett förord skriver drottning Silvia "det råder inget tvivel om att utan vägledning från oss vuxna kan Internet vara mycket farligt för våra barn". Med sin bok vill de åstadkomma en förändring. Internet är fantastiskt, men det finns en baksida som boken pekar på. Farorna.

 

För flickor handlar dessa om sextrakasserier och pedofiler. När Dag Öhrlund på en webbplats för barn och unga utgav sig för att vara tolvåriga Nathalie tog det mellan 40 och 90 sekunder innan en pedofil nappade. Sedan kom erbjudanden om att ha sex med flera killar och tjejer samtidigt. Det var en vanlig onsdag, mitt på dagen. Kontakterna han fick kom inte bara från äldre män, också från 18-åringar. Enligt Dag Öhrlund är mellan 3 000 och 4 000 - inte bara pedofiler, han sammanfattar dem i begreppet snuskhumrar - inloggade varje dygn. - På nätet är klimatet hårt och många utnyttjar tekniken för att göra väldigt stygga saker. Det är svårare att undvika porr än att hitta den.

 

För pojkar är den stora faran spelberoende, där risken är att pojkarna utvecklar ett asocialt beteende, övervikt och musarm. Han berättar om pojken som väntar tills alla somnat och ägnar natten åt spel på nätet och om pojkens föräldrar som inte förstår varför han är så trött nu för tiden. Dessutom ringer skolan och säger att pojken inte deltar i undervisningen.

 

- Vilka andra fritidsintressen låter du som förälder löpa utan koll? Dag Öhrlund radar upp exempel på faror, som skulle kunna få vilken förälder som helst att gå hem och dra ur datorkontakten. Vilket inte är hans syfte. Tvärtom. Han vill att vi ska lära oss att hantera den utveckling som inte går att stoppa.

 

- Du skulle aldrig låta ditt barn surfa på höga vågor utan uppsikt. Eller låta barnet spela hockey utan hjälm. När vi var små var hemmet en trygg zon, nu har det här flyttat in. Det är lätt att känna sig maktlös som förälder. Vad göra? Använd sunt föräldraskap byggt på bra kommunikation.

 

- Fråga barnen vad de gör på nätet. De blir själaglada över att få berätta. Intressera dig och de kommer att visa dig. Du måste inte kunna en massa själv, barnen kan ändå mer än vad du kan. Att kolla barnens sms och mejl får många föräldrar att ropa "integritetskränkning".

 

- Struntprat. Vårt jobb som föräldrar är att lära barnen vad som är farligt och inte. I dag är vi för politiskt korrekta och rädda för våra barn. Här måste vi ta vårt ansvar, sätta upp justa regler för användandet för deras egen säkerhets skull, säger Dag Öhrlund.

 

Han tycker inte att barn ska få ha dator på egna rummet, heller inte ska de kunna logga in själv. Datorn är ingen barnvakt.

 

- Förr beklagade sig alla över att videon var som en barnvakt. Den var väl perfekt - där satte du som förälder i alla fall in filmen själv. Skolan ser konsekvenserna av barnens tid på nätet. Ändå saknas ämnet på schemat i grundskolan. Dag Öhrlund vill också se en lektion dator- och internetkunskap i veckan på högstadiet för att lära unga människor bli sunda internetanvändare. Så att de lär sig skydda sin identitet och att lösenord ska vara som en tandborste - något man aldrig lånar ut men byter ofta.

 

Dag Öhrlund gör ett dubbelsläpp.

 

Dansk-svenska författarparet Buthler & Öhrlunds andra kriminalroman "En nästan vanlig man" ligger på bokhandelsdiskarna. Den första, "mord.net", kom i fjol. Öhrlund skriver, Dan Buthler är idégubbe, researchen är gemensam och omfattande. Författarparet träffades via ett nätverk på internet, Dan Buthler ringde upp, lade fram en grundidé och Dag Öhrlund tänkte att han bara hade tid att förlora.

 

- När vi träffades första gången hade jag redan skrivit 150 sidor. Därefter växte historien fram. Det var ett ganska komplicerat sätt att arbeta på. Den här gången har vi gjort en ram och bestämt innehållet i kapitel för kapitel.

Huvudpersonen kommissarie Jacob Colt arbetar med världens största brottsplats - internet. Colt är enligt författaren en trevlig kille. 50 år, bor i radhus med fru och två barn, går i jeans och seglarskor, kör BMW och lyssnar på Rolling Stones och Eva Dahlgren.

 

- Vi är trötta på den stereotyp i deckarvärlden, som är bitter, alkoholiserad, asocial och så vidare. Som journalist har jag träffat en rad poliser, de är inte sådana och känner heller inte igen sig.


De har lagt in sina moraliska värderingar i karaktären Jacob Colt och han är fortfarande på hugget. - Vi beskriver en realistisk vardag men vi ljuger naturligtvis också, säger han och ler.

 

Dag Öhrlund vill berätta en historia. Därför att det är så roligt. Han till och med föreläser om den livskvalitet man får av att skriva. Sedan han under högstadietiden pryade på Vi Bilägare har han aldrig velat göra något annat än att skriva. Han har skrivit lättlästa böcker för utvecklingsstörda och människor med lässvårigheter, skrivit en bok om choklad med sin fru, poesi och nu thrillers.

 

En roman är den ultimata drömmen. Utmaningen ligger i att hålla läsarens intresse vid liv över minst 500 sidor.

 

Birgitta Mattisson
birgitta.mattisson@kristianstadsbladet.se

 

 

 

Publicerad i Sydöstran i augusti 2008:

Författare varnar för internetvärlden


RONNEBY/KALLINGE
Dag Öhrlund med rötter i Kallinge har i dagarna kommit ut med två nya böcker. Den ena en faktabok med titeln ”Skydda ditt barn på internet” var förhandsbeställd i över 20 000 exemplar.


– Skolan borde schemalägga tid för internetanvändning redan i tidig ålder. Det är en helt ny och farlig värld ute i cyberrymden och vuxna vet ingenting om den, säger han. Dag Öhrlund har gjort ett nedslag i sin gamla hemkommun Ronneby och han säger att han gör det varje år dels av nostalgiska skäl och dels för att besöka sin fars grav i Bredåkra.
– Ja, och så brukar det bli ett besök hos gamla vänner i Karlshamn också.


Dag Öhrlund föddes i Kallinge för 51 år sedan. Mamma var från Ronneby och pappa från Luleå. Föräldrarna träffades när Dag Öhrlunds far, som var yrkesofficer, blev stationerad som chef på F17 i Kallinge. – Vi bodde på Åkervägen tills jag var nio år sedan flyttade vi till Stockholm, men vi behöll huset för mina föräldrar hade bestämt sig för att flytta tillbaka när det var dags för pension.


Nu blev det aldrig så, fadern gick bort i cancer endast 56 år gammal. – Vi har sålt huset nu men jag och familjen tänker ändå komma tillbaka till Blekinge varje år och så tar vi en runda i Skåne också, min fru är från Eslöv så vi har en del vänner och släkt där också.

Han började sin bana som journalist och har intervjuat både Hollywodstjärnor och andra celebbriteter, men det är som författare han blivit mest känd.


– Det har blivit ett tiotal böcker än så länge och det ska bli fler. Vi pratar då om en omspännande genre, från biografi med Hells Angelsledaren Jörn Nielsen som blev dömd till tolv års fängelse för mord och författande av kriminalromaner till en av de senaste om internetvärlden.


– När man skriver en kriminalroman så är det viktigt att man har alla fakta rätt, därför är det mycket jobb med kriminaltekniker, obducenter och annat yrkesfolk. Det blir också mycket faktaletande på internet och det var då jag kom i kontakt med nordens främste IT-expert Per Hellqvist som hjälpt mig att skriva den senaste boken. – Det är inte klokt så mycket skit det finns ute i cyberrymden och tonårsföräldrar har inte en aning om på vilka sajter deras barn är ute och surfar.


Han berättar om ett besök på en barnsajt i forskningssyfte. – Jag kallade mig för Natalie 12 år och det dröjde knappt 40 sekunder innan Johan 33 hade loggat in och försökt bestämma ett möte med mig. Det var då jag tänkte att jag måste skriva en handbok till föräldrar om ämnet. Boken har fått stor uppmärksamhet, den förhandsbeställdes i över 20 000 exemplar och Sveriges drottning har skrivit förordet. – Jag tänkte att eftersom hon är engagerad i barns rättigheter så vore det lämpligt att hon kanske kunde medverka på något sätt.


Det krävdes en föreläsning på hovet för att det skulle bli verklighet. Nu vill han att regeringen tar ett beslut om att lägga in internetanvändning på skolschemat redan i tidig ålder. – Rätt använt är internet ett fantastiskt hjälpmedel. Fel använt kan det sluta med mord och våldtäkter. – Förr tog föräldrarna fram en videofilm till barnen när man ville vara ifred en stund, idag sätter man dem framför datorn. Skillnaden är att när det gäller videon så satte du själv in filmen, på internet har du ingen koll alls. Det är fullständig katastrof.


Dag Öhrlund hoppas nu att boken ”Skydda dott barn på internet” ska bli en vägledning för alla föräldrar. – Det är den viktigaste bok jag skrivit.


Jan-Erik Martinsson
Publicerad 2008-08-14 03:00

 

 

Skånska Dagbladet i augusti 2008:

"Engagera er i vad barnen gör på nätet"
 

Förra året skrev han thrillern Mord.net där internet till stor del är brottsplatsen. Nu är Dag Öhrlund tillbaka med uppföljningen "En nästan vanlig man". Han har även skrivit en bok som varnar föräldrar för internets faror som heter "Skydda ditt barn på internet". – Det viktigaste rådet jag kan ge till föräldrar med barn som är mycket ut på internet är att de ska engagera sig i vad barnen gör på nätet. Fråga dem, prata om det vid middagsbordet, visa intresse, säger författaren Dag Öhrlund.


Han har egna barn i internetåldern och det har hänt att hans döttrar kallat på honom när de suttit vid datorn. – Vid ett tillfälle så ropade min dotter på mig. Då var hon inne på Habohotell som vänder sig till yngre barn. Där hade en man i 40-årsåldern från Värmland loggat in och försökte ragga upp henne, berättar han.

 

Medförfattare Det var i samband med researchen till Mord.net som han kom i kontakt med medförfattaren Per Hellqvist, som är säkerhetsexpert med inriktning på IT. – Han hjälpte oss med en del teknisk faktagranskning och då visade det sig att han skrivit ett häfte som var en handbok för föräldrar, berättar Dag Öhrlund. Då tänkte han att den idén skulle gå att vidareutveckla och tog kontakt med ett förlag. Det ledde till boken "Skydda ditt barn på internet" som kommer ut i dagarna och som förhandsbeställt i 20000 exemplar. – Vi har bland annat ett samarbete med en stor elektronikkedja som delar ut boken till alla som köper en bärbar dator inför skolstarten, säger han.

 

Drottning Silvia Bland de som fått ta del av deras stora kunskaper om farorna på nätet finns drottning Silvia, kung Carl XVI Gustaf och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. – Drottning Silvia har också varit vänlig nog att skriva förordet till boken. Hon har ju redan innan ett stort engagemang för utsatta barn, säger han. Precis som vanligt tillbringar han en del av sommaren i år hos sin svärmor i Eslöv.

 

Han tycker om de allra flesta skåningarna men det finns ett undantag i hans andra bok som också släpps i dagarna.
Det är uppföljningen på thrillern Mord.net som heter "En nästan vanlig man" som han skrivit tillsammans med Dan Buthler. – Vi gjorde en resa med båten mellan Trelleborg och Travemünde inför skrivandet av boken. Där skulle vi gå av men missade bussen till terminalen. Då mötte vi en av de drygaste människor som jag någonsin mött, berättar han.
Den personen kom sedan med i boken och råkade också mycket illa ut. – Det är en person som vi aldrig skulle kunnat ha uppfinna utan det var rena lyckträffen att vi sprang på honom, säger han. Boken handlar annars om de unga miljonärerna på Stureplan som drivs allt längre in i kriminaliteten för att jaga kickar och som slutar med att de mördar en människa. – Det finns samhällskritik i våra böcker men vi framför den i dialogen mellan de olika personerna, berättar han.

 

Har sålt bra Den första boken har sålt bra och översatts till danska, norska, isländska och tyska. – Förlaget var mycket nöjt och vi har två uppföljare till på gång. Vi får se vilken vi släpper nästa år, avslutar han.

 

Anders Kauranen
anders.kauranen@skd.se
0413-693 21

 

 

 

Västmanlands Läns Tidning i maj 2008:
Så skyddas barnen från nätets faror

 

Internet är fullt av faror – särskilt för barn och ungdomar. Nu får föräldrar ett redskap för att hjälpa sina barn att undvika farorna.

 

Det handlar om boken "Skydda ditt barn på internet", som kommer ut lagom till skolstarten den 19 augusti och är skriven av journalisten och författaren Dag Öhrlund och IT-specialisten Per Hellqvist. Boken ges ut av Ica Bokförlag, ingående i Forma Publishing Group i Västerås, och författarna besökte nyligen förlaget för att berätta om bokens innehåll:

 

– Internet är fantastiskt, var Per Hellqvist och Dag Öhrlund överens om. Och de poängterade också att man inte kan begränsa internet, inte övervaka och inte stänga av internet. – Det som läggs ut på internet finns där för evigt, kan man utgå från, sade Per Hellqvist. När man tänker på barn/ungdomar och internet tänker man på farorna i form av "fula gubbar". Men det är viktigt, betonade författarna, att minnas att exempelvis mobbning får en oerhörd spridning via internet och mobiltelefoner. – Tidigare kunde en mobbad springa hem och gömma sig. Nu kan mobbarna komma åt via e-post, sms och sidor på internet.

 

Råden till föräldrarna som vill skydda sina barn var få, men desto slagkraftigare: – Ta ert föräldraansvar. Om till exempel skolan upptäcker att ert barn mobbas via internet är det inte skolan som ska lösa problemet; det är ni som föräldrar som har ansvaret. Anmäl alla hot, sade Per Hellqvist.

 

– Låt inte barnen sitta gömda framför datorn. Sitt med dem, ta reda på vad de gör, var intresserad och låt barnen förklara, men snoka inte, sade Dag Öhrlund.

 

Jan Ernheimer

021–19 92 04

jan.ernheimer@vlt.se