banner2008 
Startsidan Om boken Författarna Tips till föräldrar Länkar Boka föredrag Köp boken Press
Innehållsförteckning HM Drottning Silvias förord Recensioner Läs utdrag ur boken Boken i media

 

Om boken

 

Internet är en stor och självklar del av våra barns vardag. Nätet ger dem information, kunskap, glädje, lek, spel och avkoppling. Med datorns hjälp kan de hålla kontakt med vänner nära och fjärran, och skapa kontakter med ungdomar över hela världen. Internet är en stor hjälp i skolarbetet och inspirerar våra barn till att söka både kontakter och information.


Men på samma sätt som nätet är ett mycket bra verktyg för kommunikation och faktasökning, är det en effektiv kanal för brottslingar och pedofiler som vill lura ditt barn på pengar eller försöka skaffa sexuella kontakter.


Den tekniska utvecklingen är blixtsnabb och för första gången i historien finns det något som barnen kan bättre än vi vuxna. Men rädsla för den nya tekniken får inte hindra oss ifrån att intressera oss för och engagera oss i den nya aktivitet som många barn finner viktigast.


Du måste betrakta Internet som en lika viktig aktivitet som fotboll, balett, körsång, karate eller ridning. Likaväl som du skjutsar ditt barn till kören eller applåderar på läktaren under en match, måste du vara en intresserad och närvarande förälder när ditt barn surfar på nätet. Du skulle aldrig låta ditt barn surfa på höga vågor utan uppsikt. Det ska du inte heller göra i cybervärlden.
Du behöver faktiskt inte kunna speciellt mycket om datorer eller nätet för att skapa en säkrare tillvaro för ditt barn.


Det handlar om ett gott föräldraskap, om engagemang och om att ha en bra kommunikation med ditt barn. En kommunikation som bygger på ett genuint intresse för vad han eller hon håller på med.


Om du visar intresse och nyfiket frågar utan att snoka, kommer ditt barn stolt att visa sina kunskaper och lära dig vad det hela går ut på. Precis som när det gäller alla andra aktiviteter.


Sunt förnuft. Gott föräldraskap. Bra kommunikation. Svårare behöver det inte vara.


”Skydda ditt barn på Internet” fungerar som ett diskussionsunderlag mellan dig som förälder och ditt barn, eller mellan dig som jobbar med barn och ungdomar, och dem. Efter varje kapitel finns tomma sidor för egna anteckningar och funderingar ni kan återvända till senare.


Bokens första del förklarar på ett lättfattligt sätt hur Internet fungerar, vilka sajter barn och ungdomar vistas på och varför, för- och nackdelar med spel samt de vanligaste farorna och hur man ska se upp för dem. Varje kapitel avslutas med enkla tips om vad du i förebyggande syfte ska hålla utkik efter, och konkreta råd om hur du ska gå tillväga om ditt barn råkat illa ut på nätet.

 

Den andra delen innehåller intressanta djupintervjuer med experter på området och människor som dagligen arbetar med barn och ungdomar. Vi har bland annat pratat med IT-kommissarien Bosse Norgren vid Rikskriminalpolisen, lärarinnan Annika Svensson, IT-strategen Hansi Carlson, spelpsykologen Jacob Jonsson och den kända barnpsykiatrikern Louise Hallin. En 17-årig flicka som fått sitt liv förstört på grund av mobbing på Internet delar med sig av sina innersta känslor.


Bokens tredje del består av en omfattande ordlista som på ett lättfattligt sätt förklarar alla de termer du stöter på i samband med Internet och datoranvändande.


I slutet av boken finns dessutom ett viktigt resurskapitel men tips, adresser, telefonnummer och hemsidor du kan vända dig till för att få hjälp om ditt barn är i farozonen eller redan har råkat illa ut.


Internet är, oavsett vad du tycker, här för att stanna. Det är ett av ditt barns största intressen och viktigaste aktiviteter. Och precis som du aldrig skulle låta ditt barn spela hockey eller rida utan skydd, kan du inte låta ditt barn surfa på nätet utan att skydda det så gott du kan.


Den här boken hjälper dig att göra det på rätt sätt, och är så lättfattlig att både mormor och farfar kommer att vilja läsa den också!

 

Titel: ”Skydda ditt barn på Internet”
Författare: Dag Öhrlund, Per Hellqvist
Antal sidor: 180
Förlag: ICA Bokförlag
ISBN: 3114-5
Cirkapris: 149 kronor