banner2008 
Startsidan Om boken Författarna Tips till föräldrar Länkar Boka föredrag Köp boken Press

 

Författarnas bästa tips till föräldrar:

 1. Var inte rädd för datorn eller Internet. För dig handlar det om att utöva ett gott föräldraskap, att vara närvarande och engagerad, inte om att vara dataexpert. Får du tekniska problem finns det alltid människor att fråga.

 2. Se Internet som en aktivitet, precis som fotboll, simning, balett eller körsång. Intressera dig, engagera dig i det som händer.

 3. Som förälder är det du som betalar, bestämmer och - bär ansvaret! Sätt upp tydliga regler för användandet av datorn och surfandet på nätet. Det är ingen självklar rättighet för barnet att få logga in när som helst och sitta i timmar vid datorn varje dag. Kom ihåg att det är du som är juridiskt ansvarig för barnets handlingar på Internet.

 4. Bilda gärna nätverk med andra föräldrar i klassen. Försök komma överens om gemensamma regler för datoranvändande, så att barnen inte kan smita undan genom att gå hem till något annat barn där inga regler existerar.

 5. Se till att ditt barn ägnar sig även åt andra aktiviteter, inte minst rörelse, idrott och utomhusaktiviteter. För mycket stillasittande vid datorn är ohälsosamt.

 6. Ställ datorn synligt, till exempel i hallen, vardagsrummet eller köket, så att du kan kasta en blick på skärmen när du går förbi.

 7. Acceptera att Internet är en del av barnens sätt att kommunicera med varandra och inse fördelarna med det.

 8. Fråga utan att snoka. Om du visar ett äkta intresse utan att inkräkta på integriteten, kommer barnet att berätta och visa vad han eller hon gör på nätet.

 9. Kolla vilka sajter barnet vistas på. Registrera dig själv som användare, surfa runt och bilda dig en egen uppfattning om webbplatserna. Ju mer du känner till, desto mer kan du också hjälpa barnet att undvika faror.

 10. Lär ditt barn att skydda sin identitet och inte lämna ut mer personlig information än vad som är absolut nödvändigt. Personnummer, fullständigt namn, adress och telefonnummer ska aldrig lämnas ut till någon man inte känner.

 11. Lösenord är viktiga och ska vara som en tandborste - något man aldrig lånar ut men byter ofta. Lär barnet att skapa säkra lösenord på minst tolv tecken, gärna längre. Blanda bokstäver, siffror och tecken. Skriv upp lösenordet i en anteckningsbok om du inte kommer ihåg det - risken för att någon bryter sig in och hittar det, är mindre än att någon lyckas lista ut ditt lösenord på nätet. Använd olika lösenord för olika konton.

 12. Prata gärna om Internet varje dag vid middagsbordet, som om vilken annan del av livet som helst. Fråga barnet vem han eller hon chattar med, om det har hänt något bra eller dåligt.

 13. Var vaksam på hur barnet reagerar när han eller hon får mejl eller sms. Negativa reaktioner kan vara tecken på mobbning eller annan form av förföljelse.

 14. Se upp för tecken på spelmissbruk. Om din son eller dotter verkar kroniskt trött och tappar intresset för skola, kompisar och andra aktiviteter, kan det vara ett varningstecken. Likaså om han eller hon blir rastlös och irriterad när dator eller uppkoppling inte finns tillgänglig.

 15. Om något går fel, sök hjälp omedelbart! Det finns gott om resurser att tillgå och du hittar många av dem på http://www.skyddadittbarn.nu/Hjalpandelankar.htm.

 16. Kom ihåg att Internet är fantastiskt på många sätt, men att det också innebär faror för ditt barn och att det är världens största brottsplats. Du skulle aldrig släppa ut ett oerfaret barn i trafiken utan att vara där för att lära och skydda. Gör det även på nätet - det är du som är förälder. Lycka till!